Université Lyon 1
Arqus
Accueil  >>  Sensory measures
  • Unité d'enseignement : Sensory measures
Nombre de crédits de l'UE : 3
Code APOGEE : BIO1395M
    Responsabilité de l'UE :
CRISTOFORI IRENE
 irene.cristoforiuniv-lyon1.fr
    Type d'enseignement
Nb heures *
Cours Magistraux (CM)
12 h
Travaux Dirigés (TD)
10 h
Travaux Pratiques (TP)
8 h

* Ces horaires sont donnés à titre indicatif.

    Pré-requis :

Knowledge of the anatomical-functional organization of the nervous system (from neurons to neural networks) 

Knowledge of anatomical and functional neuroimaging methods (MRI, fMRI, EEG, PET…) 

    Compétences attestées (transversales, spécifiques) :

Specific 

  • Know how to rely on neuroscientific knowledge to empirically answer questions related to industrial applications 

  • Initiation to the methodological principles of sensory analysis 

    Programme de l'UE / Thématiques abordées :

The class will present the set of methods for measuring sensory perceptions (sighthearingsmell, taste, touch), based on: 

  • Sensory analysis databasessensory physiology and psychology of perception 

  • Sensory analysis toolsstatistics 

  • Sensory analysis methods: discriminative and descriptive techniques, sensory profiling techniques, consumer studiespreference mapping 

  • The complementarity of physiology and neuroscience methodselectrodermal conductance, electrocardiogram, EEG, eye movements. 

 

The practical work aims to give students the responsibility of a small study consisting in generating a sensory profile completed by the collection of data (eyetracking) and the writing of a report. 

SELECT MEN_ID, `MEN_DIP_ABREVIATION`, `MEN_TITLE`, `PAR_TITLE`, `PAR_ID` FROM parcours INNER JOIN ue_parcours ON PAR_ID_FK=PAR_ID INNER JOIN mention ON MEN_ID = PAR_MENTION_FK WHERE PAR_ACTIVATE = 0 AND UE_ID_FK='25584' ORDER BY `MEN_DIP_ABREVIATION`, `MEN_TITLE`, `PAR_TITLE`